Crònica de la Visita al Refugi Antiaeri de Les Escoles

Primer diumenge de juny. Sol espectacular i una mica d'història de Sant Just. Aquesta era la proposta per una de les darreres activitats organitzades per les sòcies de Dona i Empresa. La visita al Refugi de Sant Just.
Des que van obrir el Refugi de Sant Just que teníem ganes de visitar-lo. No va ser fàcil trobar data però finalment ho vam aconseguir i des de l'Ajuntament i l'Arxiu Municipal ens van posar totes les facilitats per poder fer aquesta activitat adreçada a les sòcies.



La visita començava amb una explicació general del Refugi i de la seva restauració. Va ser el 2009 amb la reorganització de l'espai de les Escoles i la iniciativa de veïns del poble i de l'Ajuntament van permetre redescobrir el refugi i iniciar-ne la restauració. Després d'ubicar-nos històricament per entendre una mica millor el perquè del refugi i la seva utilització per part dels santjustencs, ens vam dividir en dos grups i amb els cascs posats, el primer grup vam fer la visita sota terra mentre l'altre feia l'experiència virtual amb les ulleres en 3D.


El tram visitable permet mantenir les condicions òptimes de temperatura i humitat per preservar les galeries subterrànies i frenar el seu deteriorament.


La preservació del refugi recomana la mínima interacció humana per no modificar les condicions de temperatura i humitat. Per aquest motiu el recorregut visitable es limita als 70 primers metres entrant pel pati de les Escoles i les visites es fan en grups petits.

Aquest és l'espai que ha estat restaurat i reforçat, reposant amb voltes de formigó la volta d'argila en aquells punts en què s'havia derruït. És un espai suficient per poder observar l'estructura del refugi i imaginar les sensacions i la por que va patir la població santjustenca que van fer-ne ús en circumstàncies tan tràgiques.


El seu exterior s'ha convertit en un espai de memòria amb la presència de murals i escultures al·legòrics al desastre de tota guerra.

Com a anècdota, el Refugi va servir, després de la guerra, com a xampinyonera, ja que les condicions de temperatura i humitat feien que fos ideal. El cultiu de bolets va conviure sense problemes amb l'escola Montserrat, però les fortes pluges de setembre de 1948 van generar conflictes i queixes dels docents davant de l'Ajuntament que creiem que van acabar provocant-ne la clausura.

A banda de les explicacions del guia vam poder gaudir de l'experiència 3D amb unes ulleres especials. Algunes de nosaltres no ens acabàvem d'aclarir però un cop aconseguies connectar el mòbil i te les posaves realment t'endinsaves en el refugi amb els personatges que recrean la situació.

Us recomanem que visiteu el web del Refugi per saber-ne més coses i, si no vau poder venir, us podeu apuntar a les visites guiades que organitzen.

Per a més informació visiteu el web del Refugi Antiaeri de Les Escoles