Crònica DiE Talk – Mercè Brey, El poder del femení
Dimecres 5/03/2025 – Les Escoles – 20h
Comencem les xerrades inspiradores DiE Talk, amb Mercè Brey, experta en desenvolupament professional de la dona i lideratge. És mentora, escriptora i conferenciant, fundadora de l'espai de desenvolupament professional BLUE. Té un gran coneixement del món empresarial, va ser executiva de banca i de comerç, s’ha mogut al món de les finances i ha impartit classes en diferents universitats. Aposta per un lideratge inclusiu i la diversitat i ha publicat llibres com ‘Eres lo mejor que te ha pasado… Quierete!’, “Alfas y Omegas, el poder de lo femenino en las organizaciones” i el seu últim llibre és ‘La millonésima mujer’. En aquesta xerrada, la Mercè Brey ens va explicar que, el món empresarial està dominat per un model de lideratge basat en la racionalitat i la competitivitat (que anomena essència alfa), en el fer, mentre que les dones solen estar més connectades amb una essència omega, centrada en l’emocionalitat, la col·laboració i la flexibilitat, un plantejament més holístic. Defensa que cal equilibrar aquests dos models per aconseguir organitzacions més eficients i humanitzades.
Les dones necessitem entendre les regles del joc, hi ha un desequilibri en l’esfera pública on estan les organitzacions i hi ha un excés d’alfa, d’aquest patró més racional. Les dones estem més connectades amb la nostra essència omega, amb un punt emocional més connectat, per tant, hem de desenvolupar unes determinades habilitats que potser no les tenim tant a flor de pell, i això té unes conseqüències.
Les barreres que existeixen són els biaixos inconscients com els conceptes com la síndrome de la impostora (més del 70% de les dones es pensa que no és adequada pel lloc de feina); el sostre de vidre (barrera invisible que representa les limitacions amb què es troben les dones per a ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat); la càrrega mental (les dones pensem que totes les responsabilitats diàries recauen en nosaltres; o la síndrome de l’abella reina (que descriu un suposat conjunt de comportaments de certes dones en una posició d'autoritat o poder que tractarien les empleades subordinades més severament perquè són de gènere femení)... totes aquestes barreres afecten la trajectòria professional de moltes dones.
Com ho fem? Com ens podem desenvolupar en l’àmbit professional tenint en compte aquestes regles del joc? Hem de lluitar contra els estereotips que fins i tot ens posem nosaltres mateixes. Això té a veure amb la nostra educació i la nostra cultura. Però aquest canvi no és només responsabilitat de les dones, sinó que requereix la implicació dels homes, ja que encara ocupen la majoria dels càrrecs de poder. Per això, defensa un canvi de paradigma basat en la col·laboració, no en la confrontació.
La Mercè defensa el lideratge incloent, que vol dir tenir la capacitat d’acceptar i posar en valor la diferència genuïna de les persones, i això es pot expressar en gènere, en cultura, en edat, en identitat i orientació sexual, en capacitat multisensorial de processos cognitius... és a dir qualsevol cosa que faci que les persones puguin ser genuïnament diferents les unes de les altres, és un valor afegit dins les organitzacions, quan treballes en equip perquè permet ampliar el teu ventall per plantejar solucions d’un mateix tema.
A la xerrada van assistir una trentena de dones emprenedores i vam poder gaudir de l’expertesa de la Mercè que va compartir amb nosaltres aquesta visió del lideratge, animant-nos a formar part d’aquest canvi de paradigma.