Crònica: Visita i tast a Can Calopa. Vinyes i vins socials

El diumenge 31 de març, un grup de sòcies i alguns acompanyants, vam visitar la masia de Can Calopa on la cooperativa l'Olivera desenvolupa el seu projecte d'elaboració de vins de qualitat afavorint oportunitats d'integració social i laboral per a persones amb discapacitat.

Ens va atrapar l'entorn, la masia, la Melanie, la noia que ens va guiar per les vinyes mentre ens explicava amb passió la història, les anècdotes, els esforços i els èxits del projecte.
Com es respira l'amor que hi ha en aquest projecte!

Escoltant les explicacions de la Melanie, els ulls es fixaven en les vinyes que, treballades amb gran cura, ja estaven despertant de l'hivern traient els brots de les fulles. De lluny, el cant del gall ens feia girar la mirada cap el galliner i l'estable on conviuen l'aviram i les ovelles.

La visita va continuar dins la masia construïda a finals del segle XVI i, només entrar, l'olor de celler et transportava a aquells temps quan, a les cases antigues de Sant Just, la canalla trepitjava el raïm recollit. Sant Just havia estat un poble de vins. Fins als anys 60, les seves muntanyes estaven plenes de vinyes i garrofers.
La Melanie ens va ensenyar el celler on s'elabora i reposa el vi en les cubes, ara d'acer inoxidable. Vam aprendre què és el que fa que un vi sigui blanc o negre, què es fa perquè un vi tingui més o menys grau, com es premsa per aconseguir diferents qualitats.... Tot plegat, molt interessant!

Després, a la cuina, que guarda el seu aspecte original, ens esperava una llarga taula parada amb tot de menjar. Ens van donar olis diferents per degustar sobre les llesques de pa de pagès i vam seguir les indicacions i els passos per a fer un bon tast dels vins que ens van oferir. Tothom va dir la seva.
Més que un pica-pica, va ser un dinar!

Abans de marxar, qui va voler va poder comprar vi a la moderna vinacoteca que tenen, on els visitants poden tastar els vins acompanyats amb alguna tapa.

Can Calopa està a 10 minuts en cotxe des de Sant Just, un pèl més enllà de Santa Creu d'Olorda. Qualsevol dia us podeu apropar, Val la pena!

Al jardí, ple d'espígol, hi ha un Chill Out amb vista a les vinyes que ens va recordar molt al que muntem nosaltres per la Nit de Sant Just a Carrer.
Ens va despertar les ganes d'aprofitar-lo per a la nit d'estiu que farem el sopar.
Mmmm! Vés a saber...