Crònica de la Ruta literària: Barcelona en femení amb Elisenda Albertí

Excursió a Barcelona de bon matí en un diumenge fred, però assolellat, per gaudir d'una activitat ben diferent de les que hem fet últimament. Una activitat cultural per gaudir i aprendre alhora. Una ruta literària pel centre de Barcelona de la mà de l'escriptora i editora Elisenda Albertí per apropar-nos a la història de la ciutat des de la perspectiva femenina.


Dones de Barcelona. Històries i llegendes barcelonines des del segle IV fins al XIX, recull 50 biografies insòlites que reivindiquen l'aportació de totes les dones que van viure invisibilitzades a la Barcelona medieval i moderna. El llibre està estructurat en sis itineraris curts i fàcils que agrupen els personatges segons les zones de Ciutat Vella que més les representen. Cada capítol narra una història, de vegades tràgica, de vegades tendra.


Nosaltres vam fer el primer itinerari i vam poder descobrir dones tan increïbles i valentes com l'Estefania Carros í dé Mur, que va dedicar la seva vida a l'educació de les dones, l'Apol·lònia, una dona maltractada fins a la mort, o l'emprenedora Serafina que va guanyar fama amb els matons Pedralbes, entre d'altres. La passejada es va fer curta i amena gràcies a les explicacions de l'escriptora que ens anava responent a les preguntes que ens sorgien quan ens narrava les històries d'aquestes dones. Malauradament queden pocs vestigis d'aquestes dones als carrers de Barcelona i també ens trobem que moltes de les cases han desaparegut per tant la visita guiada era molt recomanable per tal d'anar descobrint la vida d'aquestes dones.

Després d'una bona temporada fent activitats i tallers online, poder gaudir d’una activitat lúdica i cultural presencial ens feia molta il·lusió i en teníem moltes ganes!