Tipus de maltractament: psicològic o emocional

El mes passat us presentàvem un article on parlàvem dels tipus de maltractament existents avui dia. En els pròxims mesos us anirem detallant cada tipologia per agafar consciència de la importància que té conèixer totes les situacions en què es pot trobar una dona.

Avui parlem del maltractament psicològic o emocional, un dels més habituals i també dels més invisibles, ja que la víctima no exterioritza física ni verbalment el que està vivint. En aquests casos, el maltractador va forjant la seva pressió poc a poc i lentament. El maltractament psicològic o emocional no es dona d’un dia per un altre, apareix amb el temps d’una forma silenciosa però molt dolorosa per a la dona que ho pateix.

Fa uns mesos coneixíem la història da l’Anna Abril Paltré, una noia jove que, després de patir maltractament psicològic durant més de 10 anys, treia la força de reunir els escrits que en certa manera la van salvar (una mica) durant aquells llargs anys. Aquest recull d’escrits va agafar forma i finalment va publicar el llibre “Si te sientes identificada, huye”, de l’editorial Autografia; el qual us recomanem la lectura.

El llibre se’t presenta indicant “aquesta és la història de la Mía, una noia normal, amb una parella normal i una vida normal”, però poc a poc, aquesta vida es comença a convertir en un malson per a la jove protagonista.

Us presentem aquest exemple, ja que, per a moltes, segurament moltes de les situacions que la protagonista del llibre va viure, us poden arribar a sonar. La majoria de les situacions en les que es duu a terme el maltractament psicològic són en qüestions quotidianes, situacions que, per evitar l’enfrontament amb el maltractador, la dona acaba cedint, acceptant o callant.

El maltractament psicològic o emocional és aquella situació crònica amb actuacions o privacions que provoquen a la dona sentiments negatius envers la pròpia autoestima i li limiten les iniciatives que té, com menyspreu, refús verbal, insult, intimidació o discriminació.

Segons el Departament de Salut de la Generalitat, es diferencien dos tipus de maltractament, el maltractament emocional, que es produeix per conductes actives del maltractador: rebutjar, aïllar, terroritzar, corrompre…; i l’abandonament emocional, que es produeix per omissió de conductes, com ignorar la persona o dona, en aquest cas.

Cert és que aquest tipus de maltractament es pot produir també en altres àmbits, no només en l’àmbit de la dona, ja que també es coneix l’abandonament emocional i el maltractament psicològic en infants o adolescents.

Com identificar un maltractador psicològic?

Com indicàvem a l’inici de l’article, aquest tipus de violència és subtil, es produeix de manera repetida i és més difícil d’identificar tant per la víctima com pel seu entorn.

Al contrari del que es pot pensar d’aquest tipus de maltractament, no apareix a l’inici de la relació, sinó que s’acostuma a amagar darrere d’un clima de seducció on el maltractador deixa clar, des d’un inici, que el tracte que rep per part de l’altra (en aquest cas, la dona) és injust i no igualitari. En aquest estat és on s’alternen situacions de compliments i retrets. Els compliments son rebuts per la dona com un moment de calma i tranquil·litat en el que la relació cobra sentit, i els moments de retrets son els que -amb el temps- la víctima acaba reconeixent com a normals.

Podríem dir que l’ambigüitat és la tònica d’aquestes relacions. La manipulació psicològica va arrelant-se en la dona fins al punt de que aquesta es veu abocada en la majoria de les situacions, a abandonar certs grups d’amistats, entorns laborals o fins i tot, familiars.

El que en un inici pot semblar un conflicte de parella, pot derivar en aquest tipus de maltractaments. Cert és que verbalitzar “crec que estic patint violència psicològica” no és fàcil i és molt seriós, ja que implica tenir valentia, força i seguretat en un moment en què, si el maltractador ha estat treballant el terreny, la víctima té forces carències d’autoestima i no pot arribar a reconèixer la situació.

Què fer si creus que tu o alguna dona del teu entorn està patint maltractament psicològic?

El primer que cal fer és trencar el silenci un cop la persona que el pateix o el seu entorn, ho reconeix com a tal. La justificació de la parella (en aquest cas, del comportament de l’home) no facilita aquest pas, però cal tenir en compte que un cop fet aquest pas, comença un altre camí de desvinculació d’aquesta persona trencant amb tots els lligams afectius i d’entorn social.

Acudir a un professional també permetrà, a la dona en aquest cas, prendre distància i restaurar l’autoestima, que finalment serà la millor acompanyant pels següents passos.

En aquest punt, els sentiments de culpa o vergonya poden aflorar i ser els protagonistes durant un temps ja que la dona que ha patit aquest maltractament sent, en el fons, que tot el que passa és per culpa seva, així li ha fet creure el maltractador.

Recordem que a Dona i Empresa disposem d’un telèfon gratuït d’assessorament legal a la dona maltractada. Podeu contactar a través del telèfon 699.985.555. També tenim a la disposició el correu [email protected]

Dones, no accepteu cap mena de violència, no és cap mena d’estimar ni té cap justificació! I recordeu: no esteu soles.

*En aquest article hem utilitzat el gènere masculí per evidenciar les situacions de violència psicològica en vers les dones, però tal i com indiquem al llarg de l’article, aquest maltractament també pot ser patit per altres com homes, infants o adolescents